Medische Encyclopedie – Apotheek De Leyens – Zoetermeer

Apotheek De Leyens

Hekbootkade 56 2725 AR Zoetermeer Tel:079-3312900

Medische Encyclopedie

Inhoud

Tuberculose

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een besmettelijke infectie door een bacterie, de tuberkelbacil. Meestal is er sprake van een infectie van de long, maar ook andere delen van het lichaam zoals de botten of de nieren, kunnen geïnfecteerd raken.

Mensen met longtuberculose kunnen anderen besmetten doordat bij het hoesten en praten bacteriën in de lucht komen. Inademing van die lucht kan besmetting geven. U kunt niet besmet raken door voedsel of huishoudelijke voorwerpen.

Slechts 10% van de besmette mensen wordt ziek: normaal gesproken maakt het lichaam voldoende afweerstoffen tegen de bacterie. Bij een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door een andere ziekte) kunt u eerder klachten krijgen den wanneer u kerngezond bent. Het kan na een besmetting gemakkelijk jaren duren voordat u klachten krijgt.

In Nederland komt tuberculose tegenwoordig niet vaak meer voor. Soms zijn mensen in het buitenland besmet en nemen ze de ziekte mee.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als u denkt dat uw klachten passen bij tuberculose, neem dan contact op met uw huisarts.

Het is belangrijk om de mensen op te sporen die u misschien heeft besmet, om te voorkomen dat zij en anderen ziek worden.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Vaccin
Indien u 3 maanden of langer in een tuberculosegebied zal verblijven of voor kinderen (jonger dan 12 jaar) van wie ten minste 1 ouder afkomstig is uit een land waar tuberculose veel voorkomt, is een TBC-vaccin beschikbaar. Het vaccin bevat een kleine hoeveelheid van de verzwakte bacterie Bacillus Calmette-Guerin. Deze bacterie lijkt op de tuberkelbacterie.

Na inspuiten van het vaccin maakt het lichaam afweerstoffen aan. Wanneer u vervolgens in contact komt met de tuberculosebacterie, dan wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Besmetting met de bacterie wordt niet helemaal voorkomen, maar de kans op besmetting neemt wel sterk af. Voorbeeld is BCG-vaccin.

Tuberculose-antibiotica
De werking van deze antibiotioca is het doden of het remmen van de groei van de tuberculosebacterie. Deze middelen worden gegeven voor de behandeling van geconstateerde tuberculose of om te voorkomen dat tuberculose ontstaat. Dit laatste komt voor bij patiënten die de bacterie wel met zich meedragen, maar nog geen klachten hebben. Voorbeelden zijn ethambutol, isoniazide, pyrazinamide, rifampicine, ciprofloxacine, moxifloxacine en linezolid.

Terug naar overzicht