Medische Encyclopedie – Apotheek De Leyens – Zoetermeer

Apotheek De Leyens

Hekbootkade 56 2725 AR Zoetermeer Tel:079-3312900

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Te sterke lengtegroei bij meisjes

Inhoud

Te sterke lengtegroei bij meisjes

Wat is te sterke lengtegroei bij meisjes?

Lengtegroei hoort bij de ontwikkeling van kind tot volwassene. De groei van uw botten komt vanuit de groeischijven aan de uiteinden van elk bot. Vanuit die groeischijven wordt als het ware steeds nieuw bot 'bijgemetseld', stukje bij beetje zodat een kind geleidelijk groeit.

Deze lengtegroei kan op verschillende leeftijden gemeten worden. Met de gemeten waarden kan een groeicurve worden gemaakt. Er zijn voorbeeld groeicurven om mee te vergelijken. Om in te kunnen schatten hoe lang een kind kan worden is het belangrijk te weten hoelang de ouders zijn.

De meeste kinderen maken een periode door waarin ze extra snel groeien. Dat noemen we de groeispurt.

Bij meisjes kan de groeispurt beginnen vanaf 9 jaar. Tegelijk met de groeispurt groeien borsten en schaamhaar. Ongeveer 2 tot 3 jaar na de groeispurt komt de eerste menstruatie. Na de menstruatie groeien meisjes hooguit nog 5 tot 7 cm. Hormonen in het bloed zorgen er voor dat er vanuit de groeischijven geen bot meer wordt bijgemaakt. We zeggen dan dat de groeischijven sluiten. De lengtegroei stopt dan.

Als een meisje extra lang wordt komt dat meestal omdat haar ouders ook lang zijn.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Denkt u dat uw kind te snel groeit of te lang wordt ga dan naar uw huisarts en neem een lijstje mee met antwoorden op de bovenstaande vragen. Samen met uw huisarts kunt u kijken of verder onderzoek nodig is. Soms wordt een kinderarts ingeschakeld. Sommige kinderen krijgen dan wel eens medicijnen om de groei te remmen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Ethinylestradiol
Ethinylestradiol bevordert het sluiten van de groeischijven waardoor de botten niet verder kunnen groeien. Het wordt vaak gecombineerd met een vrouwelijk progesteronhormoon, bijvoorbeeld medroxyprogesteron.

Terug naar overzicht