Medische Encyclopedie – Apotheek De Leyens – Zoetermeer

Apotheek De Leyens

Hekbootkade 56 2725 AR Zoetermeer Tel:079-3312900

Medische Encyclopedie

Inhoud

Opgeblazen gevoel

Wat is opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel kan bijvoorbeeld komen doordat u teveel heeft gegeten of doordat u veel koolzuurhoudende drank heeft gedronken (bier, cola). Ook kan een opgeblazen gevoel voorkomen als uw maag niet gemakkelijk doorstroomt.

Bij het prikkelbare-darmsyndroom komt een opgeblazen gevoel vaak voor.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Eet niet te veel.
 • Vermijd voedsel en drank waar u last van krijgt. Vet en sterk gekruid eten, cacao, koolzuurhoudende drank, koffie en alcohol kunnen maag- en darmklachten geven.
 • Stoppen met roken kan de klachten verminderen.
 • De klachten kunnen een bijwerking zijn van bepaalde pijnstillers. Heeft u pijnstillers nodig, gebruik dan paracetamol.
 • Sommige mensen hebben minder klachten als ze minder stress hebben. Zoek een manier om u te ontspannen.
 • Beweeg regelmatig.

Kijk voor meer informatie naar Aspecifieke maagklachten en Prikkelbare darm.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

STW 5 (Iberogast)
De kruidenbestanddelen in dit medicijn worden al heel lang gebruikt bij maagdarmklachten. Bij sommige mensen blijken de klachten af te nemen. Hoe dit effect precies tot stand komt is niet bekend.

Artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel
Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als een opgeblazen gevoel. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij een opgeblazen gevoel.

Terug naar overzicht