Medische Encyclopedie – Apotheek De Leyens – Zoetermeer

Apotheek De Leyens

Hekbootkade 56 2725 AR Zoetermeer Tel:079-3312900

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Onregelmatige donkere huidverkleuring

Inhoud

Onregelmatige donkere huidverkleuring

Wat is onregelmatige donkere huidverkleuring?

Bij onregelmatige donkere huidverkleuringen is er te veel kleurstof (pigment) op bepaalde plekken in de huid. De huidskleur wordt bepaald door de natuurlijke kleur van de bovenste huidlagen en door het pigment in de huid. Zonder pigment zou de huid er vaalwit uitzien. Het belangrijkste huidpigment is melanine. Dat is een donkerbruine kleurstof die door bepaalde cellen (melanocyten) in de bovenste huidlaag wordt gemaakt.

De aanmaak van melanine wordt door zonlicht verhoogd, waardoor uw huid bruin wordt. Aanmaak van grotere hoeveelheden melanine kan ook een gevolg zijn van hormoonveranderingen. Deze kunnen zich onder andere voordoen tijdens zwangerschap of door het gebruik van de anticonceptiepil.

Verder ook bij de ziekte van Addison (een verminderde werking van de bijnierschors). De huid kan ook donkerder worden als gevolg van bepaalde bloedziekten of als reactie op geneesmiddelen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De donkere vlekken kunnen op zich geen kwaad. Als u het vervelend vindt, kunt u proberen het te voorkomen. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk de blootstelling aan zonlicht te beperken. Te veel zonlicht heeft allerlei ongunstige effecten, waaronder het donkerder worden van de huid.

Bescherm uw huid met hoed of pet en gebruik zonnebrandcrème. Verder kunt u zelf weinig doen: de behandeling hangt af van de achterliggende oorzaak en zal door uw arts moeten worden bepaald.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Azelaïnezuur, hydrochinon, tretinoïne en tranexaminezuur
Deze medicijnen remmen de vorming van pigment (melanine) in de huid. Hierdoor zal de huid verbleken. U zult merken dat de pigmentvlekken verminderen.

Hydrochinon wordt in sommige producten gecombineerd met tretinoïne.
Tranexaminezuur wordt gebruikt als een combinatie van 3 andere medicijnen niet goed genoeg werkt.

Terug naar overzicht